ERDÉRT-TUZSÉR Zrt.

"Fától Z-ig"

Lombos fűrészáru , Deszka, palló

Vissza a címlapra
Válasszon termékeink közül:
Fafajok: Tölgy (Quercus sp.)
Bükk (Fagus silvatica)
Kőris (Fraxinus sp.)
Juhar vagy jávor (általában hegyi juhar, Acer pseudoplatanus)
Gyertyán (Carpinus betulus)
Akác (Robinia pseudoacacia)
Cseresznye (Cerasus avium)
Dió (Juglans regia)
Éger (Alnus glutinosa)
Hárs (Tilia sp.)
Nyár (Populus sp.)
Nyír (Betula pendula)
Vastagság: 25, 32, 40, 50, 60, 70, 80 mm
Minőség: Kiváló (I-II. osztály)
Középminőség (I-II. jó III. osztály)
Normál minőség (I-III. osztály)
Minőséget általánosan meghatározó szabvány: MSZ ISO/1031: 1994.
Nedvességtartalom: Friss áru: 30% feletti
Félszáraz áru: 20-30%-ig
Légszáraz áru: 18-22%-ig
Műszárított áru: 10-12%-ig
Általános felhasználási terültek:
  • Asztalos-, bútoripar
  • Épületasztalos ipar
  • Fal és padlóburkolatok
Termék előnyei: Tömör fa, igényes végtermék
Alkalmazott mennyiségi egység: m3

Minden szemet gyönyörködtető, időtálló késztermék - ajtó, lépcső, bútor stb. - bázisa a jó alapanyag.

Összegyűjtöttük a leggyakrabban használatos lombos faanyagok főbb jellemzőit.

Most nézzük a főbb hazai lombos fafajokat tulajdonságaik alapján:

Juhar:

Juhar
Fája sárgásfehér, a korai juhar vöröses, sárgásbarnára színeződik. Az évgyűrűk nem határozottak. Gyakori a hullámos rostfutás által okozott keresztirányú csíkosság. A faanyag kemény, igen kopásálló, rugalmas, rövid rostú, könnyen megmunkálható. A helytelen tárolástól elszíneződhet.

Felhasználás: Jó műszaki tulajdonságainak köszönhetően az asztalosok és esztergályosok is kedvelik. Konyhabútor készítésnél részesítik előnyben. Padlózatként kopásállósága révén igen tartós. Furnérja is igen kedvelt. Rétegelve székülésnek használható. Használják még dísztárgyak, hangszerek, vonalzók nyílvesszők készítésére is.

Nyír:

Nyír
Színe a világossárgától az arany barnáig terjed, gyakoriak a vörösbarna bélfoltok. Az évgyűrűk nem határozottak. Fája lágy, szívós, durva rostú, rugalmas, jól hajlítható és könnyen megmunkálható. Nem időjárásálló.

Felhasználás: Sokoldalú anyag, rétegelt lemez, furnér alapanyag. Szán, sítalp esztergályozott szerszámnyél készül belőle.

Körte:

Körte
Színe a vöröses fehértől a vörösesbarnáig terjedhet. Gőzöléstől vörösesbarnára változik. Az évgyűrűk nem határozottak. A rostfutás gyakran hullámos. Fája kemény szívós, nehezen hasad, rövid rostú, sűrű, nehezen megmunkálható, de jól pácolható és lakkozható. Erősen zsugorodik, de kevésbé vetemedik.

Felhasználás: Furnér, faragás, szobrászat, fametszés, rajzszerszám. De készítenek belőle bútort hangszert intarziás tárgyakat is. Pácolva ébenfa utánzására használható.

Tölgy:

Tölgy
A gesztje világosbarna, idővel erősen sötétedik. A szíjács fehér, keskeny. A fája gyűrűs likacsú, szaga csersavra utaló. Kemény tömör, durva rostú, rugalmas és jól megmunkálható. Szilárdsága nagy. A fémek elszínezik. Időjárásálló. Víz alatt nagyon sokáig eláll.

Felhasználás: Mindenütt felhasználható, ahol a tartósság, keménység és nagy teherbírás a követelmény. Épület és bútorasztalos ipar, magas és mélyépítés, hordógyártás, furnérgyártás, parketta és nyílászáró szerkezetek alapanyaga. A hajógyártásban ma is nélkülözhetetlen. Jól hasítható és mivel tartós és szilárd is elsőrendű hordóanyag. A bútorgyártásnak is a kedvelt anyaga: tömör és furnérozott bútorok, faragott bútorok készülnek belőle

Éger:

Éger
Színe vörös fehértől a narancsig terjed, idővel sárgás- vörösbarnára sötétedik. Jellemzőek a bélfoltok. Az évgyűrűk határozottak. A faanyag lágy, rugalmas, könnyen megmunkálható és pácolható.

Felhasználás: A fafaj elsősorban a furnér és rétegelt lemezgyártásban játszik szerepet, de használják ajtóbélés, vakfa gyártására is. Könnyű súlya és jó megmunkálhatósága miatt kedvelik az esztergályosok is. Fapapucs készül belőle. A fametszők és faszobrászok is igen kedvelik hangsúlytalan szerkezete miatt

Kőris:

Kőris
A gesztesedés csak idősebb korban lép fel. A geszt színe: vöröses - fehértől a világosbarnáig terjed. A szíjács sárgás, vöröses fehér, jellemző az erőteljes sárgulás. A faanyag gyűrűs likacsú. Fája kemény rostjai finomak és hosszúak. Rugalmas, szívós és jól megmunkálható. A geszt rideg. Szilárdsága nagy. Gőzölve hajlítható.

Felhasználás: Furnérja a bútoriparban igen keresett, mert szép rajzolatú. A járműipar kereket, küllőt, talpat és hajlított elemeket készít belőle keménysége és rugalmassága miatt. E miatt készítenek belőle sportszereket, mint pl.: síléc, evező, szánkó, gerely. Parketta és hordó alapanyag is

Cseresznye:

Cseresznye
Színe: vörösbarna - sárgásvörös. A szíjács keskeny. Jellemző lehet a csíkosság, ennek színe gyakran zöld. Fája kemény, szívós, nehezen hasad, durva rostú, jól megmunkálható és pácolható. Mérsékelten zsugorodik.

Felhasználás: Furnér, hangszer, bútor, iparművészeti tárgyak.

Hárs:

Hárs
Fája sárgától vörösesbarnáig terjedő színű, az évgyűrűk határozottak, a faanyag nagyon lágy, sűrű, meglehetősen rugalmas és jól megmunkálható Zsugorodása nagy. Kevéssé tartós. Finom és egyenletes szövete miatt minden irányban jól vágható és esztergályozható.

Felhasználás: vakfa, vakfurnér, rajztábla, fametszés, faszobrászat, hangszer, modellezés.

Dió:

Dió
A geszt színe barna - feketésbarna. A szíjács szürkésfehér és barna. A faanyag mérsékelten kemény, finom rostú, szívós, hajlítható, jól megmunkálható és pácolható. Rajzolata és színe erősen függ a termőhelytől, a gyökérfából szép furnér nyerhető.

Felhasználás: furnér, iparművészeti tárgyak, hangszer, járműipar. Szép szövetszerkezete elsőrendű bútoralapanyaggá teszi.

Nyár:

A geszt színe barna - feketésbarna. A szíjács szürkésfehér és barna. A faanyag mérsékelten kemény, finom rostú, szívós, hajlítható, jól megmunkálható és pácolható. Rajzolata és színe erősen függ a termőhelytől, a gyökérfából szép furnér nyerhető.

Felhasználás: furnér, iparművészeti tárgyak, hangszer, járműipar. Szép szövetszerkezete elsőrendű bútoralapanyaggá teszi.

Akác:

Akác
A geszt sárgásbarnától világoszöldig terjedő színű, a szíjács világossárga, keskeny. A faanyag gyűrűs likacsú. Az évgyűrűk határozottak. Nagyon kemény, rugalmas, hajlékony, kevéssé zsugorodik és közepesen megmunkálható. Nehezen telíthető és rosszul pácolható. Gőzöléssel mechanikai tulajdonságai és színe előnyösen változtatható.

Felhasználás: furnér, bognárfa, hordó, karó, parketta, földmunkák, víz- és bányaépítés, jármű- és gépgyártás.

Bükk:

Bükk
Színe sárgás vöröses - világosbarna, gőzölve vörösbarnára mélyül. A faanyag kemény, szívós, sűrű, kevéssé rugalmas, jól megmunkálható és pácolható. Gőzölve jól hajlítható és vetemedése is csökken. Zsugorodása jelentős. A felület kezelhetősége és telíthetősége jó.

Felhasználás: furnér, rétegelt lemez, bútor- hajlított bútor, padló, préselt faanyag, hordódonga, kerék, kaptafa, vegyipar (faecet).

Szil:

Szil
A geszt világosbarna - szürkésbarna, a szíjács sárgásfehér - szürke, idővel erősen sötétedik. Gyűrűs likacsú. A rostlefutás gyakran hullámos. A faanyag kemény, rugalmas, hosszú rostú, nehezen hasad. Zsugorodása csekély mértékű. Szaga kellemetlen. SH lakkok használatakor száradási zavarok léphetnek fel.

Felhasználás: furnér, padló, bognárfa, sporteszköz.

Fűz:

Fűz
A geszt világos vörösbarna. A szíjács fehér és keskeny. Az évgyűrűk jól láthatóak. A faanyag nagyon lágy, szívós és hajlítható, kevéssé rugalmas, könnyen hasad, jól megmunkálható és pácolható.

Felhasználás: Furnér, rétegelt lemez, vakfa, kosárkötészet, láda, csónak, sportszerek, facipő, gyufa, farostlemezgyártás.

Gyertyán:

Színe sárgásfehér - világosszürke. Az évgyűrűk nehezen felismerhetők. Igen kemény, szívós, rugalmas, kopásálló, nehezen hasad. Nehezen megmunkálható és jól pácolható. Zsugorodása nagy. Szilárdsága általában nagy.

Felhasználás: gépalkatrész, szerszámok, csavarorsók, ék, hajtórúd, csúszóvezeték; általában ott, ahol ütés- vagy kopásállóságra van szükség. Sportszeripar tekebábut készít belőle.

Ajánlatkérés
A város megadása szükséges ahhoz, hogy az illetékes területi képviselőnk felvegye Önnel a kapcsolatot.
Személyes adatok
*Név
*E-mail cím
Cégnév
*Város
Telefonszám
Ajánlatkérés részletei
Kérjük ide írja le a megrendelni kívánt termék részleteit, mennyiséget, kiszállítás helyszínét, előzetes munkálatok jellegét, stb.
Csatolt fájl
* ajánlatkéréshez szükséges adatok